-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Las Vegas - McCarran International (LAS / KLAS)

KLAS map

Las Vegas McCarren International Airport is met zijn bijna 42 miljoen passagiers (2013) een van de drukste luchthavens van de Verenigde Staten. Veel Amerikanen komen jaarlijks naar deze stad die midden in de woestijn ligt. Southwest Airlines voert verre weg de meeste vluchten uit, maar daarnaast zijn andere maatschappijen ook ruim vertegenwoordigd: United Airlines, Allegiant Air, Virgin America, etc. Businessjets komen hier regelmatig en doordeweeks is de kans groot dat u verschillende EG&G Boeing 737 ziet. Internationaal vliegverkeer komt hier heel weinig aangezien deze voornamelijk naar Los Angeles vliegen.

Algemeen

De luchthaven heeft vier start- en landingsbanen. Aan de noordkant van de twee zuidelijke gelegen banen liggen de terminals. Aan de westkant van de luchthaven ligt het platform voor de helikoptertours, business jets platform en het gedeelte waar militaire vliegtuigen worden afgehandeld (voornamelijk EG&G vliegtuigen).

In het onderstaande schema is te zien wat het baangebruik is.

Baan Omschrijving
01L/19R Wordt in beide richtingen gebruikt voor landen en opstijgen.
19R wordt bij opstijgen alleen gebruikt door de GA en EG&G).
01R/19L Wordt in beide richtingen gebruikt voor landen en opstijgen.
07L/25R Normaal gesproken wordt deze baan gebruikt voor opstijgen.
Landen op rwy 07 gebeurt alleen gedurende de erg hete zomer maanden.
07R/25L Normaal gesproken wordt deze baan gebruikt voor landen. De 07R wordt niet gebruikt voor opstijgen. Landen op rwy 07 gebeurt alleen gedurende de erg hete zomer maanden.
Van het bovenstaande schema kan afgeweken worden. Gebruik hiervan is op eigen risico.

Spotten

In de zomermaanden kan het erg warm worden in Las Vegas. Neem voldoende drinken mee!

1. Sunset Park
Bij wind vanuit het westen worden de runways 25R/25L gebruikt waardoor spot 1 een goede plek is. spot 1 ligt in het Sunset Park, dat aan de East Sunset Road ligt. In het park zijn verschillende parkeerterreinen waar u de auto kunt parkeren en bomen zorgen voor de nodige schaduw. Aan de overkant van de East Sunset Road liggen diverse eetgelegenheden.

2. Officiële spottersplek
Las Vegas Airport heeft één officiële spottersplek. Deze ligt aan de East Sunset Road en biedt zicht op rwy 07R/25L en 07L/25R. Hier staan hoge hekken waardoor fotograferen lastig wordt gemaakt. Foto's door het hek maken is mogelijk maar of dit goed werkt moet u zelf bepalen.

3. Runway 07
Voor landingen op runway 07 is spot 3 een goede plek. De plek ligt aan de East Sunset Road. Als u vanaf spot 2 komt dan ligt spot 3 aan de linkerkant van de weg, net voordat u bij de kruising met de S. Las Vegas Blvd komt. Spot 3 is een parkeerterrein waar diverse bomen zijn die voor schaduw zorgen. Deze plek is alleen geschikt voor landingen op runway 07 en op runway 01L. Vliegtuigen die gaan landen op runway 01R komen hier nagenoeg over u heen.

4. Runway 07 en 01
Spot 4 ligt aan de westkant van runway 01 en is in de middag geschikt om het landende vliegverkeer op runway 01 vast te leggen. Al het vliegverkeer wat op runway 07 gaat landen is vanaf hier goed te zien. U staat hier op het parkeerterrein van een winkelcentrum dus het kan voorkomen dat u gevraagt wordt te vertrekken.  

5. Chevron tankstation
Spot 5 ligt naast het Chevron tankstation aan de Las Vegas Boulevard. Als u het terrein van het tankstation op rijdt ligt aan de linkerkant een onverhard weggetje waar u in kunt rijden (u rijdt richting het kruispunt). Hier kunt u de auto parkeren. De vliegtuigen die op runway 01 zijn hier goed te zien, degene die gaan landen op de buitenste baan (rwy 07L) komen hier dicht voor u langs. Let wel op, hier is geen schaduw aanwezig!

6. Runway 19
De 19R en 19L worden vaak gebruikt voor al het verkeer wat uit het noorden komt. Spotten aan deze kant van het vliegveld is erg lastig. Bij spot 6 sta je een aardig eind van de baan maar het is mogelijk om de landende vliegtuigen vast te leggen op de foto. Om hier te komen rijdt u naar de Tropicana Avenue. Vervolgens houdt u de bordjes naar BlueGreen Club 36 aan. Als u deze weg in gaat kunt u rechts het terrein van BlueGreen Club 36 op (niet doen!!!), maar u vervolgt de weg en aan de linkerkant zijn diverse parkeerplaatsen te vinden. Parkeer hier uw auto. Vervolgens ziet u de vliegtuigen vanuit links aankomen. De vliegtuigen die gaan landen op runway 19L zijn hier wat verder weg en er kan hier heathaze optreden. Landend vliegverkeer op runway 19R komen een stuk dichter voor u langs.  

 

informatie

Aan de East Sunset Road liggen diverse winkels waar u eten en drinken kan kopen. Op de kruising van East Sunset Road en South Eastern Avenue (bij de threshold van runway 25) zit een 7eleven. Hier kunt u tegen schappelijke prijzen eten en drinken kopen.

 

 
Laatste update: augustus 2014
ICAO/IATA code: KLAS / LAS
Stad: Las Vegas
Runway(s): 01L/19R, 01R/19L,
07L/25R, 07R/25L

Spot 1 (c) Ruud Bouwknegt

Vanaf spot 1 heb je goed zicht op de landende vliegtuigen op rwy 25L (Ruud Bouwknegt).

Spot 3 (c) Ruud Bouwknegt

Op de 07R wordt niet vaak geland, maar als dit gebeurd is spot 3 een goede plek (Ruud Bouwknegt).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Clearance Delivery: 118.000
  379.950
Ground (oosten van rwy 01R/19L): 121.100
  270.800
Ground (westen van rwy 01R/19L): 121.900
  254.300
Tower (rwy's 01/19): 118.750
  257.800
Tower (rwy's 07/25): 119.900

 

257.800
ATIS: 132.400

Spot 6 (c) Ruud Bouwknegt

InterJet in de landing voor rwy 19R (Ruud Bouwknegt).

Spot 4 (c) Ruud Bouwknegt

Spot 4 is goed voor landingen op runway 07R (Ruud Bouwknegt).

Spot 5 (c) Ruud Bouwknegt

Bij spot 5 sta je dicht op runway 01L (Ruud Bouwknegt).

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy