-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

St. Maarten - Princess Juliana (TNCM / SXM)

  TNCM

Het vliegveld van St. Maarten, Princess Juliana Airport, is onder de vliegtuigspotters wereldberoemd om zijn spectaculaire approach. Landende vliegtuigen komen hier zeer laag over Maho Beach.

Algemeen

Princess Juliana Airport ligt op St. Maarten, wat een eiland is in het Caribisch gebied. De bezoekers van zowel St. Maarten als Saint Martin komen aan op Princess Juliana Airport. Het eiland bestaat uit een Nederlands en een Frans gedeelte en ligt ongeveer even ver van zowel de Nederlandse (Philipsburg) als Franse (Marigot) hoofdstad. Om hier vanuit Philipsburg te komen gaat u naar het westen, over de heuvel. Komt u vanuit het Franse gedeelte van het eiland, ga dan richting het zuiden, naar het Nederlandse gedeelte. Beide wegen komen bij een T-kruising, ten oosten van Simpson Bay. Vanuit Marigot gaat u rechtsaf, vanuit Philipsburg linksaf. Deze weg komt langs de kop van runway 27.

Het vliegveld ligt op een stuk grond dat nagenoeg omringd wordt door water, waardoor uitbreiding van de luchthaven niet mogelijk is. Hierdoor vinden alle vliegbewegingen aan de noordzijde van de luchthaven plaats.

Spotten

In deze gids staan de algemene plekken om te spotten. Aangezien Princess juliana Airport een vrij open vliegveld is, is het mogelijk om ook op andere plekken foto's te maken. Heeft u nog tips of opmerkingen of weet u nog een spottersplek die niet mag ontbreken aan onze gids? Geeft dit dan aan ons door. Rechtsonderaan de pagina staat het concactformulier.

1. Sonesta Maho Hotel
Spot 1 is op het terrein van het Sonesta Maho Hotel. Vanaf hier ziet u de vliegtuigen vanaf ver aankomen en kunt u goede foto's maken van de landende vliegtuigen. U staat hier op het terras van het Sonesta Maho Hotel, maar u hoeft niet in het hotel te verblijven om hier te komen. Via het strand bereikt u het terras door middel van het trappetje.

2. Sonesta Maho Hotel
Net als spot 1 ligt spot 2 ook op het terrein van het Sonesta Maho Hotel. Er zijn twee mogelijkheden om hier te spotten. De eerste is om een kamer te boeken dat uitzicht biedt over de zee en ook op het vliegveld. Deze kamers liggen aan de voorkant van het hotel. De tweede mogelijkheid is om te spotten op de bovenste verdieping van het hotel. U neemt de lift naar de bovenste verdieping en neemt dan de trap bij de nooduitgang die naar het dak gaat. Dit is geen officiële plek dus u kunt weggestuurd worden!

3. Approach 10 - Noordkant
In de midday is spot 3 de beste plek om de arriverende vluchten te zien. Net als bij spot 1 is hier het uitzicht ook goed, alleen u staat dichter bij alle "actie". Wat u ook kunt doen, is naar het zwembad van The Royal Islander gaan. Hier is een platform gebouwd om zo de vliegtuigen te kunnen zien. Wilt u foto's maken als de vliegtuigen recht op u afkomen? Dan kunt u hier op het strand gaan staan. Ook de backtrackende vliegtuigen (keren aan het einde van de baan om en rijden dan terug) zijn vanaf hier te fotograferen. Houdt er wel rekening mee dat als een vliegtuig gaat opstijgen, dat u weggeblazen kan worden. Ook zandstraling kan niet vermeden worden dan. Kijk dus uit met de camera! Om de vliegtuigen recht van voren vast te leggen als deze gaan landen, dan is deze plek in de ochtend geschikt. Voor het backtracken kunt u hier het beste in de middag en avond komen.

4. Approach 10 - Zuidkant
Spot 1 is de bekendste plek om te spotten en de Sunset Beach Bar dat aan Maho Beach ligt is wereldberoemd voor het uitzicht op de landende vliegtuigen. De aankomsttijden van de (grotere) vliegtuigen staan vermeldt op het surfbord. De vliegtuigen komen hier extreem laag over het strand en veel mensen komen hier alleen al om te kijken naar de landende vliegtuigen. De vliegtuigen die oplijnen en gaan opstijgen vanaf runway 09. Die zijn vanaf hier ook goed te zien.

Behalve de landende en opstijgende vliegtuigen is vanaf spot 1 ook de noord-westelijke platfrom te zien. Hier staan de meeste bizjets. Tot ongeveer 13.00u staat u hier goed, daarna wordt het licht wat lastiger (de zon komt voor u te staan). Een andere optie is om bij het Bliss restaurant te staan, net voorbij de bocht die de weg maakt. Hier is een klein elektriciteitshuisje waar u op kunt staan en u heeft een mooi uitzicht op de landende vliegtuigen.

5. Simpson Beach
Om bij spot 5 te komen volgt u de weg vanaf Maho Beach. Bij de eerste kruising gaat u linksaf de 'White Sands Road' op. Na enkele honderden meters vindt u aan de linkerkant het hek van het vliegveld. Vanaf hier heeft u zicht op het landende vliegverkeer, maar ook een overzicht over het vliegveld is mogelijk. Deze plek is alleen geschikt in de morgen.

6. Approach 28 - Zuidkant
Runway 28 wordt eigenlijk nooit gebruikt door de grotere vliegtuigen vanwege de berg die achter het vliegveld ligt. De kleinere vliegtuigen gebruiken runway 28 wel, meestal in de periode van de maand september en oktober. De beste manier om bij spot 6 te komen, is om het vliegveld heen te rijden (of te lopen) en voorbij de kop van runway 28 te gaan. Deze plek is goed tot ongeveer 17.00u om foto's te maken. Niet alleen landende vliegtuigen kunnen vanaf hier gefotografeerd worden, maar ook de vliegtuigen die vanaf runway 10 opstijgen en scherp wegdraaien zijn vanaf hier te fotograferen.

7. Departure 10 - La Vista Resort
Spot 7 is de tegenpool van de verschillende plekken rondom Maho Beach. Hier heeft u wel een lens nodig met meer als 300mm bereik en het kan voorkomen dat de vliegtuigen scherp wegdraaien na het opstijgen. U staat bij spot 7 op ongeveer 100 meter hoogte en de vliegtuigen draaien na het opstijgen naar u toe.

8. Approach 28 - Noordkant
Spot 8 ligt op de route als u naar spot 6 gaat. Parkeren is hier moeilijk omdat hier niet veel plek is. Kunt u de auto toch kwijt, dan kunt u hier het beste zijn na 17.00u.

9. Platformen
Alle General Aviation (GA) staat aan in de noord-oostelijke hoek van het platform. De bizjets staan op het platform ten westen van het GA platform. In het weekeind staan hier ook bizjets geparkeerd. Deze zijn ook vanaf spot 5 te zien.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: TNCM / SXM
Stad: St. Maarten
Runway(s): 10/28
St. Maarten Spot 1 Jeffrey Schäfer

De Canjet is gefotografeerd vanaf spot 1 (Jeffrey Schäfer).

St. Maarten Spot 2 Jeffrey Schäfer

Jeffrey Schäfer maakte deze foto vanaf het dak van het Sonesta Maho Hotel.

Frequenties

Approach: 128.950
Tower: 118.700

St. Maarten Spot 3 Jeffrey Schäfer

Na het landen backtracken de vliegtuigen terug (Jeffrey Schäfer).

St. Maarten Spot 4 Jeffrey Schäfer

Gemaakt vanaf de Sunset Beach Bar (Jeffrey Schäfer).

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy