-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Port Alberni - Sproat Lake (CAA9)

  CAA9

De Sproat Lake Tanker Base bij Port Alberni, Vanouver Island, is de thuishaven van de Martin Mars vliegboten, dit zijn de grootste vliegboten ter wereld die nog steeds operationeel zijn. Gedurende het bosbrandenseizoen liggen de twee vliegboten in het meer en kunnen de vliegboten meteen opstijgen indien dat nodig is. Het is nooit zeker of één of beide vliegboten er liggen. Buiten het bosbrandenseizoen worden de Martin Mars vliegboten op land onderhouden. De vliegboten worden niet alleen in Canada gebruikt, maar ook in de Verenigde Staten.

Hoe komt u daar?

Omhier te komen neemt u de Pacific Rim Highway (nummer 4). Deze begint in Parksville, ten noorden van Nanaimo. The basis ligt net na de ingang van het Sproat Lake Provincial Park. Dit ligt ongeveer 11km van Port Alberni. Vanuit Parksville bent u ongeveer een uur onderweg.

Algemeen

De basis ligt aan de noordelijke oever van de 'noordelijke vork' van Sproat Lake. Het terrein van de basis is geheel omgeven door bos en er staan enkele huizen, erg rustig daar. De weg naar de bais loopt dood, maar er is hier wel parkeerruimte genoeg. De weg komt uit bij het kantoor, daarachter ligt het platform met de boothelling waar het toestel te water wordt gelaten. Er is ook een pier voor kleinere boten en een helikopterplatform (ICAO-code: CBT9). In het kantoor is een klein museum over de vliegboten.

Spotten

1. Gedurende de uren dat de vliegboten operationeel zijn, kunt u de basis betreden. Het kan zijn dat er wel iemand aanwezig is die een rondleiding wil geven rondom en in de vliegboot. U kunt nagenoeg vrij rondlopen rondom de vliegboot om de juiste hoek/plek te vinden om een goede foto te maken. Hou er wel rekening mee dat het een operationele basis is. Mochten de vliegboten in het water liggen, dan kunt u alleen vanaf de kant een foto maken of u moet met een boat of watervliegtuig in de buurt kunnen komen. Vanaf de kant heeft u ongeveer 250mm nodig of de vliegboot er volledig op de krijgen.
2. Volg de borden naar het Sproat Lake Park Lower Campground (de camping die in Sproat Lake Provincial Park ligt) en hou rechts aan, richting de waterkant. Vanaf het parkeerterrein en de botenhelling zijn de Martin Mars vliegboten te zien die op het meer liggen. Vanaf hier heeft u meer als 300mm zoom nodig om de vliegboten goed in beeld te krijgen. De windrichting bepaald de hoek waaronder de vliegboten op het meer liggen.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: CAA9
Stad: Alberni
Runway(s): -
thumb-RB-Port-alberni-01.jpg

Martin Mars at the shore because of maintenance (Ruud Bouwknegt)

 

thumb-RB-Port-alberni-02.jpg

Missing one engine because of maintenance (Ruud Bouwknegt).

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy