-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Manchester - International (Ringway) (MAN / EGCC)

EGCC spots

Manchester is een van de belangrijkste vliegvelden van het Verenigd Koninkrijk met een grote variatie aan vliegverkeer. Samen met Londen Heathrow is Manchester de enige luchthaven met twee start- en landingsbanen. Het vliegverkeer dat naar Manchester komt is erg divers. FlyBe komt hier met de Dash-8 Q400, Emirates met de Airbus A380. De afgelopen jaren is het vliegveld druk bezig geweest met het uitbreiden van het parkeerterrein aan de oostkant van runway 23R. Dit heeft er toe geleidt dat een aantal plekken daar verdwenen zijn. Maar nog steeds geldt Manchester als een van de spotter vriendelijkste luchthavens van het Verenigd Koninkrijk.

Algemene informatie

Manchester Airport heeft twee start- en landingsbanen: runway 23R/05L (3048 meter lang) en 23L/05R (3200 meter lang). Runway 23R is de voornaamste baan voor het landen, runway 23L wordt gebruikt voor het opstijgen. De belangrijkste maatschappijen die van en naar Manchester vliegen zijn EasyJet, FlyBe, Jet2, Monarch, Thomas Cook Airlines en Thomson Airways.

Spotten

1. Aviation Viewing Park
Het Aviation Viewing Park is bij uitstek de populairste plek van het vliegveld. Het is tevens de enige officiële spottersplek van Manchester Airport. Het Aviation Viewing Park ligt ongeveer op 2/3 van runway 23R/05L en tegenover de threshold van runway 23L. Deze locatie ligt dicht tegen de taxibaan aan waardoor de vliegtuigen die van runway 23R afkomen en naar runway 05L taxiën hier dicht langs komen.

Het Aviation Viewing Park heeft een groot parkeerterrein, een luchtvaart winkel en er staan hier diverse vliegtuigen opgesteld, waaronder de Concorde (reg. G-BOAC), BAe Avro 146-RX100 Jet, Siddley HS-121 en een Hawker-Siddeley Nimrod. De Concorde staat in een groot glazen gebouw waar ook een klein museum is gevestigd. Klik hier voor meer informatie over de Concorde.

Het Aviation Viewing Park is dagelijkst geopend (behalve met de Kerstdagen) van 08:30 (lokale tijd) tot zonsondergang. Toegang is voor voetgangers en fietsers gratis. De onderstaande toegangsprijzen gelden voor als u met de auto komt:

Kosten Parkeerduur
£3 maximaal 1 uur
£6  maximaal 2 uur
£9 maximaal 3 uur
£12 langer als 3 uur

Hoe komt u hier?
Het Aviation Viewing Park ligt niet zo ver van de A538, tussen afslag 6 van de M56 en de tunnel onder de start- en landingsbanen door. Als u vanaf de M56 komt, gaat u richting het zuiden. U ziet vervolgens aan de linkerkant een bordje met “Concorde” staan. Hier gaat u links en meteen daarna rechtsaf de Wilmslow Old Road op. Aan de linkerkant ziet u verschillende hangaars staan. U komt bij een crashgate waar u rechtsaf gaat en u rijdt zo op het Aviation Viewing Park af.

Een andere manier om hier te komen is met de Swans Bus. Deze bus vertrekt elke 16 minuten na het hele uur vanaf het busstation van het vliegveld. De eerste bus vertrekt om 09:16u en de laatste gaat terug om 17:16u. Het kan voorkomen dat deze tijden veranderen!

2. Parkeergarage
Spot 2 is de parkeergarage bij Terminal 1. Vanaf deze plek heeft u een mooi uitzicht over de luchthaven. Vliegtuigen die landen en opstijgen zijn vanaf hier te zien, maar ook het platform aan de noordzijde van de terminal is te zien. Spot 2 ligt op de 13de verdieping van de parkeergarage en is voorzien van hekken. In de hekken zijn gaten gemaakt waardoor u foto’s kunt maken.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen kunt u met de auto naar boven rijden, maar dit is niet goedkoop. Een andere manier om hier te komen is om de lift te nemen naar de 13de verdieping.

3. Airport Hotel
Spot 4 ligt aan de noordzijde van runway 23R. Het is een hotel en pub dat tegenover de kop van runway 23R ligt. Het hotel zelf ligt aan taxibaan J. Vliegtuigen die landen op runway 23R zijn vanaf hier goed te zien.

4. Runway 23R middag
Als u de weg iets verder volgt dan komt u bij de brug uit die over het spoor gaat. Hier ligt ook een T-kruising. Vanaf de brug kunt u de landende vliegtuigen op runway 23R goed zien aankomen en zijn deze goed te fotograferen. Deze plek is pas in de middag bruikbaar vanwege de licht.

5. Runway 23R ochtend
Deze plek ligt aan de zuidkant van runway 23R en is in de ochtend de beste plek om heen te gaan voor de landende vliegtuigen op runway 23R. Sinds 2011 zijn hier werkzaamheden aan de gang voor het uitbreiden van het parkeerterrein. U kunt parallel aan de baan blijven lopen om zo een geode plek te vinden.

6. Runway 23L ochtend
Om de vertrekkende vliegtuigen op runway 23L vast te leggen is spot 6 de plek om te zijn. U staat hier tegenover de threshold en de taxibanen van runway 23L.  Deze plek is in de ochtend goed. ‘s Middags moet u aan de andere kant van de baan zijn omdat u anders tegenlicht hebt.

7. Brandweer
Spot 7 is bij de brandweer en vanaf hier heeft u zicht over het gehele vliegveld. U kunt hier van alles zien, landende vliegtuigen, opstijgende vliegtuigen en in de verte ziet u de vliegtuigen van en naar de terminal taxiën.

8. Zuidzijde runway 23L/05R
Spot 8 ligt aan de zuidzijde van runway 23L/05R. Deze plek ligt hoger dan de baan dus u kijkt boven het hek uit. Vanaf hier zijn de vliegtuigen die landen op runway  05R en vertrekken van 23L goed te zien.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen gaat u bij de rotonde (die aan de zuidkant van de baan ligt als u de tunnel uit rijdt) linksaf. Hier is een pad wat je kan volgen. De weg gaat omlaag naar de Bollin tunnel (tunnel voor noodvoertuigen en waar het riviertje doorheen stroomt), steekt u de rivier over via de brug. U volgt de weg richting de crashgate en net voordat u bij de crashgate bent gaat u linksaf. U volgt het hek en ziet aan de linkerkant een pad omhoog lopen. Hier kunt u staan.

9. Noordzijde runway 23L/05R
Spot 9 ligt aan de noordzijde van runway 23L/05R en ligt ongeveer even hoog als spot 8. Deze plek is voor in de middag.

Hoe komt u hier?
Volg de aanwijzingen voor spot 8, maar zodra u het riviertje bent overgestoken gaat u door de tunnel. Eenmaal aan de andere kant gaat u linksaf een stijle weg omhoog. Volg het pad en u komt bij spot 9.

10. Runway 05L
Spot 10 ligt tegenover de kop van baan 05L. Vliegtuigen die opstijgen vanaf runway 23R komen hier over en de landende vliegtuigen die gaan landen op runway 05L komen hier lag over.

 
Laatste update:  
ICAO/IATA code: EGCC / MAN
Stad: Manchester
Runway(s): 23R/05L, 23L/05R

(c) R. Bouwknegt

Genomen vanaf spot 2 (Ruud Bouwknegt).

(c) R. Bouwknegt

Spot 4 is in de middag geschikt om het landende vliegverkeer op rwy 23R te zien (Ruud Bouwknegt).

(c) R. Bouwknegt

Gemaakt vanaf spot 5 door Ruud Bouwknegt.

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Approach: 118.575
Tower rwy 25R/05L: 118.625
Tower rwy 25L/05R: 119.400
Ground: 121.850
Director: 121.350
Delivery: 121.700

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy