-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Wenen - Schwechat (VIE / LOWW)

  LOWW

Vienna - Schwechat (VIE / LOWW) ligt ongeveer 18 kilometer ten oosten van het centrum van Wenen, vlakbij de plaats Schwechat. Het is het grootste vliegveld in Oostenrijk en er komt hier een mix van Europese en Oosterse maatschappijen. Het overgrote deel van het vliegverkeer is van Austrian Airlines en haar dochtermaatschappij Austrian Arrows. Ook komen er redelijk veel businessjets.

Algemeen

Wenen - Schwechat (VIE / LOWW) heeft twee start- en landingsbanen 16/34 en 11/29 en deze liggen in een T configuratie. Spotten rondom Wenen airport kan vrij lastig zijn, afhankelijk van het baangebruik.

Spotten

Vliegtuigspotten rondom Wenen airport kan vrij lastig zijn. Alle plekken in deze spottersgids zijn te bereiken met de auto, maar u moet er wel rekening mee houden dat u tussen de 10 minuten en 20 minuten moet lopen.

1. Runway 16 middag
Als runway 16 in gebruik is voor het landen is dit een goede plek om in de middag heen te gaan (vanaf ongeveer 12:00u). U staat hier langs de drukke Pressburger Strasse en parkeermogelijkheden zijn hier niet heel veel. De vliegtuigen komen echter wel laat in beeld dus houdt hier rekening mee.

Hoe komt u hier?
Als u vanaf het vliegveld richting Fischamend rijdt heeft u aan de rechterkant een groot parkeerterrein liggen. Nadat u dit parkeerterrein bent gepasseerd buigt de Pressburger Strasse naar rechts. Voordat de weg naar rechts afbuigt is er aan de rechterkant een strook langs de weg verhard met grind. Hier kunt u de auto parkeren. Parkeerde auto zo ver mogelijk in de berm.

2. Runway 16 morgen
Spot 3 ligt aan de oost zijde van de luchthaven en is een goede plek om het landende vliegverkeer op runway 16 vast te leggen.  Houdt er wel rekening mee dat u de vliegtuigen wat laat ziet aan komen.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen neemt u de Pressburger Strasse richting Fischamend. Zodra u de kop van de baan bent gepasseerd, maakt de weg een bocht naar rechts en vervolgens naar links. Vervolgens komt u bij een rotonde met aan de rechterkant een tankstation. Neem de eerste afslag op de rotonde. U rijdt richting weer richting het vliegveld. Na enkele honderden meters is er aan de linkerkant een brug over het spoor. Parkeer hier de auto. Om bij spot 2 te komen loopt u de weg in richting het vliegveld (in het verlengde van de weg die u net gereden hebt).

3. Runway 16 ochtend
Spot 3 ligt enkele honderden meters van spot 2 af. Hier staat u iets dichter bij de kop van de baan. De vliegtuigen ziet u hier beter aan komen. U kunt hier door het hek foto’s maken, maar u kunt ook op een van de kleine heuveltjes gaan staan. Deze plek qua lichtomstandigheden het meest geschikt in de ochtend, tot ongeveer 12:00u.

Hoe komt u hier?
Om hier te komen volgt u de aanwijzingen voor spot 2. Nadat u de auto geparkeerd heeft steekt u de brug over het spoor over en blijft u de weg volgen. U kunt hier langs deze weg staan, maar u kunt ook een stuk door lopen. Na enkele honderden meters komt u bij het hek van het vliegveld en buigt de weg naar links af.

4. Runway 29
Spot 4 ligt aan de oost kant van de luchthaven. Deze plek is na 09:00u geschikt voor als er geland wordt op runway 29 en voor de middag is spot 4 goed voor opstijgen en landen van runway 16/34.

Hoe komt u hier?
Om bij spot 4 te komen volgt u de borden richting “Fischamend” en “Bratislava”. Vanuit de terminal komt u bij een T-kruising waarnaar u rechtsaf gaat richting Fischamend. Vervolgens komt u bij een T-kruising (met verkeerslichten) waar u rechtsaf gaat richting Schwadorf. Aan de linkerkant ziet u een rangeerterrein liggen voor de treinen. Net na het rangeerterrein gaat u de eerste weg rechts. U komt bij een Y-kruising, hier kunt u de auto parkeren. Vervolgens loopt u de rechter weg in.

5. Begraafplaats
De begraafplaats ligt ten oosten van runway34 en is hierdoor een goede plek om in de ochtend te staan als runway 34 gebruikt wordt voor landen. De begraafplaats ligt net buiten het dorp Klein-Neusiedl. U staat hier vanaf zonsopkomst tot ongeveer 12u goed. Vervolgens kunt u het beste naar spot 6 gaan.

Hoe komt u hier?
Als u uit de richting van Fischamend komt en u rijdt het dorp Klein-Neusiedl uit, dan komt u bij een kruispunt waar de weg naar recht buigt. Hier kunt u rechtsaf het spoor over en rijdt u recht op de begraafplaats af. U kunt de auto bij de begraafplaats parkeren en via een zandpad richting het hek lopen. Een andere optie is om de verharde weg richting de spoorlijn te lopen. U kunt langs deze weg staan of anders kunt u het fietspad volgen die parallel aan de spoorlijn loopt. Hier zijn genoeg plekken om te staan.

6. Runway 34
Spot 6 ligt aan de westkant van runway 34 en is in de middag een goede plek voor de arrivals op runway 34. U staat hier langs een weg waar redelijk veel vrachtwagens komen. U kunt ook aan de andere kant van de doorgaande weg gaan staan. Deze plek is een goede plek om tot zonsondergang te staan.

Hoe komt u hier?
Om bij spot 6 te komen blijft u de weg volgen richting Schwadorf. Zodra u voorbij de kop van runway 34 bent gekomen, ligt er aan de linkerkant een klein industrieterrein. Hier ligt een T-kruising. U gaat hier links en u kunt de auto langs de weg parkeren.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: LOWW / VIE
Stad: Wenen
Runway(s): 16/34, 11/29
(c) Ruud BouwknegtAan eind van de dag is spot 1 een goede plek voor tijdens het landen (Ruud Bouwknegt).

(c) Ruud Bouwknegt

Gemaakt vanaf spot 3 (Ruud Bouwknegt).

Zonsopkomst/-ondergang

Gemaakt vanaf spot 4 (Ruud Bouwknegt).

Frequenties

Tower: 119.4
Approach: 128.2
Ground: 121.6
ATIS: 121.725
Info: 118.525

(c) Ruud Bouwknegt

Gemaakt vanaf spot 6 (Ruud Bouwknegt).

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy