-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajes Air Base (LPLA / TER)

  LPLA

Lajes Field, ook wel Lajes Air Base genoemd, staat officieel bekend als Air Base No. 4. Het is een luchtmachtbasis van de Portugese luchtmacht en is de thuisbasis van de Azores Air Zone Command (Comando da Zona Aérea dos Açores). Hier zit ook een detachement van de United States Air Force (USAF). De USAF heeft hier zijn 65th Air Base Wing van het United States Air Forces in Europe (USAFE) zitten. Het vliegveld ligt vlakbij de plaats Lajes op het eiland Terceira in de Azores (onderdeel van Portugal). Het eiland ligt ongeveer 3700 km van New York en 1600 km ten westen van Lissabon. Het vliegveld is door zijn locatie op Terceira erg aantrekkelijk voor de doorgang tussen Noord-Amerika en Europa. Ook de vliegtuigen die naar Noord-Amerika gaan en moeten een noodlanding maken, maken gebruik van dit vliegveld.

Algemeen

Lajes Airbase biedt ondersteuning aan meer dan 15.000 vliegtuigen van zowel de Verenigde Staten als aan 20 andere landen die lid bij de Verenigde Naties horen. Naast het militaire gedeelte heeft het vliegveld ook een kleine passagiersterminal voor vluchten die uit Noord-Amerika en Europa komen. Arkefly vliegt vanaf Amsterdam naar Lajes.

Spotten

1. Spot 1 is bij de threshold van runway 33. Vanaf deze plek heeft u uitzicht over het vliegveld en kunt u foto's maken van de vliegtuigen die gaan landen, opstijgen of die net de baan opdraaien om te vertrekken. U kunt op deze plek het beste in de midag zijn omdat u dan de zon achter u heeft staan. U heeft dan geen last van tegenlicht.

2. Spottersplek nummer 2 is de bekendste van allemaal. Om op deze plek te komen volgt u de weg die van Praia da vitoria af komt (u gaat richting het westen). Na enkele honderden meters ziet u aan de linkerkant een school liggen en moet u de tweede straat rechtsaf hebben. Volg de weg en na enkele honderden meters buigt de weg af naar links. Volg de weg nog steeds en u komt bij spottersplek nummer 2. Hier kunt u foto's maken van de vliegtuigen die landen en opstijgen van runway 33.

3. Deze plek is de enige plek dat de status van een officiële spottersplek heeft. Spot 3 wordt tevens door het Amerikaanse leger erkent als spottersplek. Spottersplek nummer 3 ligt bij Santa Rita. Om hier te komen gaat u als u bij de terminal weg rijdt linksaf op de rotonde. Na enkele honderden meters komt u bij een T-kruising waar u links gaat. U rijdt nu op de weg die voor de kop van runway 33 gaat. Als u bij de rotonde komt gaat u linksaf de weg op die langzaam omhoog gaat. Hierna komt een kleinere rotonde, maar voordat u hier bent gaat er een kleine weg naar rechts. Als u die weg in gaat komt u bij plek 3. Op deze plek staat u veel hoger dan het vliegveld en kijkt u hier over uit. U kunt hier mooie foto's maken van de vliegtuigen die gaan landen op runway 33. Dit is ook een goede plek als runway 15 in gebruik is.

Opmerking:
Lajes Air Base is van oorsprong een militair vliegveld. Hiervoor gelden meestal andere regels ten op zichte van civiele vliegvelden dus houdt hier rekening mee. Het kan zijn dat u aangesproken wordt door de politie dat u hier niet mag zijn, spreek deze dan niet tegen en vertrek dan.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: LPLA / TER
Stad: Santa Rita
Runway(s): 15/33
thumb-RMR-Lajes-p1114.jpg

North American Boeing 767 landt op runway 33 (Rui Miguel Rodrigues).

thumb-RMR-Lajes-p1469.jpg

Gemaakt vanaf spot 2 door Rui Miguel Rodrigues.

thumb-RMR-Lajes-p7635.jpg

Gemaakt vanaf spot 2 (Rui Miguel Rodrigues).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Approach: 122.05
  128.3
  362.3
Tower: 126.1
  257.8

Ground:

121.9
ATIS: 118.275

Omgeving

Dit is het uitzicht vanaf spot 2. U kunt op de muurtjes staan om foto's over het hek te maken.

Dit is de weg die naar spot 2 gaat.

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy