-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Madeira Funchal Airport (LPMA / FNC)

  LPMA

Madeira Airport is het internationale vliegveld van Madeira. Het vliegveld ligt vlakbij de stad Funchal en wordt daarom offcieus ook wel Funchal Airport genoemd. De formele naam voor het vliegveld is Santa Catarina Airport. Zowel nationale als internationale vluchten komen naar Madeira. 

Geschiedenis

Het vliegveld werd geopend op 18 juli 1964 en stond bekend om zijn korte start- en landingsbaan van 1600 meter, de hoge bergen die rondom het vliegveld liggen en de oceaan. Hierdoor was de aanvliegroute erg moeilijk en was het landen ook niet zonder risico. In 1985 werd de bestaande baan 200 meter verlengd. Dit gebeurde naar aanleiding van de crash van Flight 425 van TAP Air Portugal in 1977. In 2000 werd de baan nog een verlengd. Hierdoor heeft de baan een lengte 2781 meter. 

Er waren twee opties om de baan te verlengen. De eerste optie was om de verlenging op het land te bouwen. Dit zou heel veel geld gaan kosten en daarom is gekozen voor optie twee. Hierbij werden 180 kolommen aangebracht met elke een lengte van 70 meter. Hierop werd de verlenging van de runway gemaakt. Voor de verlenging van de runway heeft het vliegveld de Outstanding Structures Award gewonnen. Dit is de 'Oscar'  binnen de constructiewereld. 

Het vliegveld staat ook wel bekend als de Kai Tak van Europa vanwege de moeilijke approach. 

Algemeen

Het vliegveld heeft een start- en landingsbaan (05/23) met een lengte van 2781 meter en is opgebouwd uit asfalt.

Spotten

1. Het vliegveld heeft een terras en is gelegen in de terminal. De toegang is gratis en vanaf hier heeft u een uitzicht over het platform. Dit is een goede spottersplek voor degene die geen vervoer hebben. Vanaf hier zijn de landende en opstijgende vliegtuigen op de foto zetten, voor zowel runway 05 en runway 23. Er staan alleen een aantal lichtmasten in de weg.

2. De plek waar u uw auto kan neerzetten om hier te spotten ligt ook aan de Santa Catarina Road, recht tegenover de brandweer. U staat hier precies goed voor het nemen van foto's als de 05 in gebruik is omdat hier het touchdown gebied is. Hier staat u ook goed als taxibaan C in gebruik is. Hier wordt aangeraden om een ladder te gebruiken omdat het hek hier hoog is.

3. Deze plek ligt ongeveer 300 meter van de treshold van runway 05, aan de Santa Catarina Road. Dit is de eerste van de twee ramps die in de buurt liggen. Deze ramp heet de "Levada do Cano" ramp en ligt aan de linkerkant. Deze ramp wordt ook wel de "Mr. Manuel's House ramp" genoemd. Vanaf hier heeft u een goed overzicht over de vliegtuigen die gaan landen op de 05 of die gaan oplijnen om op te stijgen. Deze plek is zeer geliefd bij spotters.

4. Deze ramp ligt ook aan de Santa Catarina Road en is de tweede ramp. Deze wordt ook wel de "Cano" ramp of "DionÌsio" genoemd, vernoemd naar de bar die aan de ramp ligt. Deze ramp ligt aan de rechterkant van de Santa Catarina Road. Het uitzicht is eigenlijk hetzelfde als vanaf de zuidelijke ramp, maar deze ligt iets meer naar het vliegveld toe. Deze plek ligt ook bijna recht tegenover het hoofdkwartier van de vliegveldbrandweer. Ook hier heb je een goed overzicht over de vliegtuigen die gaan landen op de 05 of die gaan oplijnen om op te stijgen. Wanneer de 23 in gebruik is, is dit een goede plek om de vliegtuigen te fotograferen als ze opstijgen.

5. Spot 5 is op twee manieren te bereiken. De eerste manier is via de smalle weg die langs de Church of Aqua de Pena loopt. Aan het einde van deze weg is de spottersplek en er is een kleine ruimte waar u uw auto kan parkeren. De andere manier om hier te komen is via de ER101 (Regional Road 101).

6. Deze plek ligt aan het begin van runway 23 en is de enige loopbrug in de omgeving van het vliegveld die over de ER101 gaat. Om bij de plek te komen gaat u over de ER101. De afslag die u moet hebben ligt links van u, net nadat u onder de voetgangsbrug doorrijdt. Vanaf spot 6 kunt u het gehele vliegveld zien en staat u dichtbij als runway 23 gebruikt wordt voor het landen. Wanneer runway 05 in gebruik is, zitten de opstijgende vliegtuigen hier al te hoog.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: LPMA / FNC
Stad: Funchal
Runway(s): 05/23
Spot 2.jpg
Gemaakt vanaf het terras in de terminal (Miguel Nobrega - Airliners.net).

Gemaakt door Massimo Pesent - Airliners.net.

De Guidi Monica - Piti Spotter Club - Airliners.net

Luigi Maccio - Airliners.net

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Approach: 119.2
  119.6
  337.7
Tower: 118.35

 

337.7

 

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy