-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Luxemburg-Findel (ELLX / LUX)

  ELLX

Luxemburg is een van de weinig landen dat maar één vliegveld heeft. Het vliegveld is een van de drukste vrachtluchthavens in Europa en staat in de top 10 van drukste vrachtluchthavens van de wereld. Verschillende vrachtmaatschappijen komen naar dit vliegveld, waaronder China Airlines Cargo, Air Bridge Cargo, Air Atlanta en El Al.

Algemeen

Het vliegveld ligt ongeveer 6 kilometer van de stad Luxemburg. Het vliegveld heeft twee terminals die beide internationale vluchten afhandelen. Luxemburg Findel is de thuisbasis van Luxair en de vrachtmaatschappij Cargolux. Luxair heeft het onderhoudscentrum in het oosten van het vliegveld zitten en het Cargolux platform is net ten westen van het midden van het vliegveld.

Hoe komt u hier?

Om bij het vliegveld te komen neemt u de A1 die langs de snelweg loopt. Om hier te spotten moet u van de snelweg af en de wegen rondom het vliegveld nemen om bij de spottersplekken te komen.

Spotten

Tip:
Het gehele vliegveld is omringd door een twee meter hoog hek. Om over het hek foto's te maken kunt u een trap meenemen met minimaal vier treden.

1. Om bij spot 1 te komen neemt u de afslag voor het Cargo center. Bij de rotonde neemt u de tweede afslag en blijft u richting Neihaischen gaan. Nadat u voorbij de de kop van de baan bent gegaan gaat u rechts de bossen in en blijft u de weg. Aan het einde van de weg zijn een aantal parkeerplekken. Vanaf hier moet u te voet verder gaan om bij het hek te komen. U kunt hier langs het gehele hek gaan staan en u kunt hier de gehele dag staan. U heeft hier genoeg aan een 50-200mm lens.

2. Het eerste gedeelte van de route is hetzelfde als naar spot 1. Nadat u de tweede afslag op de rotonde heeft genomen zijn er een antal parkeerplekken aan de rechterkant van de weg. U heeft hier wel last van tegenlicht. Pas laat in de avond staat de zon wel goed. Hier is een 50-200mm lens genoeg.

3. Op Luxemburg Findel Airport kan ook in de terminal gespot worden. Om hier te komen gaat u de terminal in en in het midden van de terminal is een trap die naar het restaurant gaat. Vanaf hier heeft u uitzicht over het gehele platform en de start- en landingsbaan. U kunt hier wel foto's maken, maar dit moet wel door glas gebeuren.

4. Spot 4 is het Westelijke vrachtcentrum. U kunt hier niet lang blijven, maar als u hier in rijdt moet u ook via dezelfde weg weer terug. U kunt een vluchtige blik op het platform werpen.

5. Om hier te komen neemt u de afslag Sandweiler/Remich. Houdt links aan en u komt bij een grote rontonde. Neem de tweede afslag op de rotonde (u gaat richting het vliegveld). Blijf de weg volgen voor ongeveer 2 kilometer. U komt dan bij een groot parkeerterrein aan de rechterkant, tussen de toren en de hangaar. U kunt hier de auto parkeren. U heeft vanaf hier zicht over de start- en landingsbaan.

6. Deze plek is iets moeilijker te vinden. Spot 6 is de plek als u van de General Aviation houdt. Om hier te komen gaat u naar spot 5, alleen nu pakt u de eerstvolgende zijweg na spot 5 (als u naar de stad rijdt). Hier staat niet altijd een vliegtuig, maar als hier iets staat is het meestal interessant.

7. Spot 7 is zeer dicht bij de taxibaan zodat je maar 15mm (!) nodig hebt om een Boeing 747 op de foto te zetten. Om hier te komen neemt u op de snelweg de afslag Sandweiler/Remich. Ga de rotonde op en neem de derde afslag (richting het vliegveld). Bij de verkeerslichten gaat u rechtsaf (gaat naar de Luxair parkeerplaats). U kunt de auto langs de kant van de weg parkeren. Vanaf hier kunt u lopend naar het hek (in de zomer is het gras hier vrij hoog). Tot laat in de middag heeft u de zon voor u staan aangezien de plek op het zuiden ligt.

8. Om hier te komen neemt u op de snelweg de afslag Sandweiler/Remich. U komt op de grote rotonde en gaat richting Sandweiler. Vervolgens komt u bij een kleinere rotonde en neemt u de derde afslag naar Sandweiler. Blijf de weg volgen totdat deze een bocht naar rechts maakt. Hier gaat u links de "Rue Belle-Vue" in. Volg de weg totdat deze een bocht naar rechts maakt. Hier gaat u rechtdoor richting het vliegveld (Let op, een erg onoverzichtelijk kruispunt!).  Hier staat een bord dat aangeeft dat niemand de weg in mag. Dit is op eigen risico. Aan het einde van dit weggetje kunt u de auto parkeren en moet u de aarde wal op om het vliegveld te kunnen zien. U heeft een ladder met minimaal 4 treden nodig!

9. Spot 9 ligt aan de zuidzijde van de baan, bij de grote Cargolux hangaar waar regelmatig verschillende vliegtuigen komen voor onderhoudt. Hier is tevens de radar te vinden en dit gedeelte wordt ook gebruikt voor de engine tests. Om hier te komen neemt u op de snelweg afslag Sandweiler/Remich. I komt bij een grote rotonde en u gaat richting Sandweiler. Vervolgens komt u bij een kleinere rotonde waar u de derde afslag neemt richting Sandweiler. Blijf de weg volgen totdat deze een bocht naar rechts maakt. Net voordat de bocht begint gaat u links de 'Rue de la Chapelle' in (u gaat terug schuin omhoog). Aan het einde van deze weg is spot 9. Vanaf hier is het landende vliegverkeer op runway 06 te fotograferen, maar houdt wel rekening met heatwaves.

10. Spot 10 ligt aan de achterkant van een van de hotels, vlakbij het NH hotel. Dit is geen officiële plek, dus u kunt hier niet al te lang staan. Parkeren kan hier een probleem zijn. Vanaf hier heeft u zicht op het vrachtplatform. Om hier te komen houdt u de borden aan richting de terminal. Vervolgens neemt u op de rotonde de afslag richting het NH hotel.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: ELLX / LUX
Stad: Luxemburg
Runway(s): 06/24

Spot 2 - Planecatcher - Airliners.net.

Spot 1 - Emmanuel Perez - Airliners.net

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Tower: 118.100
Approach: 118.900
Luxair Handling: 131.625
Cargo Handling: 131.8000
ATIS: 134.750

Spot 7 - Markuz Adank - Airliners.net.

Spot 7 - Planecatcher - Airliners.net

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy