-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Brussel - National (Zaventem) / Melsbroek (EBBR / EBMB / BRU)

 Brussel - National (Zaventem) / Melsbroek (EBBR / EBMB / BRU)

Toen SABENA zijn thuisbasis nog op Brussel - National (Zaventem) / Melsbroek (EBBR / EBMB / BRU) had, was het vliegveld een belangrijke luchthaven in Europa. In 2001 kwam hier een einde aan nadat SABENA stopte. De laatste jaren is de luchthaven ingrijpend veranderd: een nieuwe terminal, nieuwe ATC faciliteiten en veel passagiers en vrachtvluchten. Doordat in Brussel het hoofdkwartier van de EU zit, komt er op Brussel met regelmaat verschillende vliegtuigen van verschillende overheden en regeringen.

Algemeen

Het vliegveld heeft drie start- en landingsbanen met in het midden verschillende gebouwen. Aan de noordkant van het vliegveld bevindt zich het vrachtplatform en het gedeelte waar de politie en de luchtmacht gebruik van maken. De luchthaven is goed bereikbaar via de snelweg en in de terminal is een station aanwezig. De komende jaren zal de bereikbaarheid verder verbeteren, er wordt hard gewerkt aan een treinverbinding met het gebied ten noorden van de luchthaven.

Spotten

1. 7 Tommen 
Komende van de E40 Brussel Luik / Luik Brussel neemt u afrit Sterrebeek en volg de borden richting Zaventem. Op het kruispunt met de Leuvensesteenweg slaat u linksaf richting Zaventem. Volg deze weg circa 1.5 km tot u opnieuw bij verkeerslichten komt. Sla hier rechtsaf en rij de bebouwde kom van Zaventem binnen. Rij de straat af tot u aan een bocht van 90° komt. Sla hier rechtsaf, de Kasseiweg in. Volg de Kasseiweg en rij onder de spoorbrug door. Rij rechtdoor tot de volgende kruising. Hier kan u de auto parkeren. Spot 1 is goed geschikt voor het landende vliegverkeer op runway 02.

2. Runway 02 
Om bij spot 2 te komen kunt u de auto bij spot 1 parkeren, vanaf daar gaat u te voet verder. Deze plek ligt verderop en u staat hier aan de andere kant van runway 02. Volg de weg langs de spoorweg, u loopt van het vliegveld weg, tot aan het bruggetje. Sla hier linksaf tot u opnieuw richting de luchthaven loopt. Loop door tot aan bocht van de weg en hier verlaat u de weg richting het vliegveld (volg het hek). In de verte ziet u enkele bomen staan. U kunt het beste bij deze bomen gaan staan. U heeft wel een trappetje nodig om foto's over het hek heen te maken. Hier staat u dicht bij de taxibaan, maar ook de vliegtuigen die naar runway 07R taxiën zijn vanaf hier te zijn. U heeft hier 300mm nodig voor de landende vliegtuigen en 500mmvoor de taxiënde vliegtuigen. Deze plek is 's avonds niet geschikt voor het maken van foto's, in verband met tegenlicht.

3. Voetbalveld Nossegem
Komende van de E40 Brussel Luik / Luik Brussel neemt u afrit Sterrebeek. Aan de afrit gaat u richting Nossegem. U volgt ongeveer 2 kilometer deze weg, totdat u links een straat in kan slaan, met wegwijzers richting het plaatselijke voetbalveld en een bord “Uitgezonderd plaatselijk verkeer”. Even verderop vind u aan de rechterkant het voetbalveld met een braakliggend terrein er naast. Hier kunt u de auto parkeren en u gaat te voet verder. Loop richting het vliegveld en u kunt de vliegtuigen op runway 25L zien. Hier heeft u minimaal 300mm nodig, maar 500mm wordt aangeraden.

4. Asielcentrum 27bis 
Om bij spot 4 te komen rijdt u vanaf spot 3 richting de Mechelsesteenweg. Hier slaat u linksaf. Een eindje verder bevind zich aan uw rechterkant voor de tunnel het asielcentrum 27bis. Vanaf hier ziet u de landende vliegtuigen over de tunnel komen (baan 25L). Ook hier volstaat een 300mm lens.

5. Watertoren
Vanaf plek 4 rijd u de tunnel in, onder het vliegveld door. Eenmaal de tunnen uitgekomen neemt u op de eerste rotonde de eerste afslag. Deze weg volgt u totdat u bij de kop van runway 25L uit komt. U rijdt hier voorbij en u komt bij de watertoren, waar tevens een klein restaurantje is. Hier parkeerd u de auto. Dit is een van de bekendste spottersplekken, maar houdt er rekening me dat u niet fout parkeerd! De politie controleerd hier streng. Vanaf spot 5 ziet u al het landende vliegverkeer op runway 25L. Deze plek is een aanrader bij zonsondergang. Hier heeft u genoeg aan een 300mm lens.

6. Begraafplaats
Komende van de E19 Brussel Antwerpen / Antwerpen Brussel neemt u de afrit 11 Brucargo. Rij richting Steenokkerzeel tot u op de Haachtsesteenweg uitkomt. Deze weg loopt parallel met runway 25R, maar de vele gebouwen en hangaars ontnemen u het zicht op de vliegtuigen. Hier rijd u door totdat u bij het kruispunt komt met de Tervuursesteenweg (verkeerslichten na het tankstation aan de rechterkant). Sla hier rechtsaf en volg de weg tot aan de rotonde. Hier neemt u de eerste straat om aan de spottersplaats te komen, maar aangezien parkeren hier verboden is kunt u beter de tweede straat nemen zodat u op de parallelweg terechtkomt. Volg deze weg enkele meters totdat u rechts een klein braakliggende terrein tegenkomt. Parkeer hier de auto. U zit nu tussen beide straten en kan tevoet naar de spottersplek gaan. Vanaf spot 6 kunt u de vliegtuigen zien die landen op runway 25R.

7. Parking P3
Om deze plek te bereiken volgt u de borden richting Zaventem luchthaven. Om bij Parking P3 te komen volgt u de borden naar P3 en rijdt u de parkeergarage binnen. Parkeer de auto helemaal bovenin de parkeergarage. Nadeel van deze plek is wel dat het betaald parkeren is. Parkeren kost €3,50 per uur (betalen doet u aan de parkeermeter op het niveau van de Arrivals of Departures welke u bereikt met de trap of de lift). Vanaf het bovenste dek heeft u uitzicht over het vliegveld en kunt de vliegtuigen zien die naar de terminal taxiën. Als vliegtuigen landen op runway 02, opstijgen vanaf runway 20 en 07R, dan zijn deze vanaf hier goed te zien. De vliegtuigen die geland zijn op runway 20 en 25L kunt u vanaf hier ook zien. Om vanaf hier goede foto's te maken wordt het aangeraden om een 300mm lens te gebruiken. Voor de landende en opstijgende vliegtuigen kunt u het beste 500mm gebruiken.

8. Parking P1
Net als Parking P3 is Parking P1 ook een parkeergarage en is het ook betaald parkeren. Om hier te komen volgt u de borden naar P1. Hier geldt ook weer dat u de auto op de bovenste verdieping moet parkeren. Vanaf hier ziet u de vliegtuigen die vanaf runway 25L en 25R. U heeft hier ongeveer 500mm nodig. 's Avonds heeft u last van tegenlicht.

9. Runway 07L

Spot 9 ligt bij de kop van baan 07L. Mocht er gelandt worden vanuit het westen en runway 07L is in gebruik, dan is dit een goede plek om te staan. De vliegtuigen die opstijgen vanaf runway 25R zijn vanaf hier ook te fotograferen, alleen zitten deze al snel hoog.

 
Laatste update: januari 2012
ICAO/IATA code: EBBR / BRU
Stad: Brussel
Runway(s): 02/20, 07L/25R, 07R/25L

EBBR spot 1 Tony Draps

Gemaakt vanaf spot 1 door Tony Draps.

EBBR spot 2 Tony Draps

Deze Swiss is genomen vanaf spot 2 (Tony Draps).EBBR spot 3 Tony Draps

Iberia A321 gezien vanaf spot 3 (Tony Draps).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Arrival 389.375
  362.300
Arrival (S, N en W): 118.250
Arrival (O) 120.100
Final 25R: 129.725
Final 25L: 127.575
Tower: 118.600
  120.775
  388.525
  257.800
  127.150
Ground: 118.050
  121.875
  121.700
Departure: 126.625
Delivery: 121.950
ATIS: 132.475
Melsbroek Ops: 140.575
  367.950

EBBR spot 5 Tony Draps

British Airways met de voetbal neus in de landing (Tony Draps).

EBBR spot 7 Tony Draps

Hainan Airlines A330 gezien vanaf spot 7 (Tony Draps).

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy