-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Amsterdam Schiphol (EHAM / AMS)

  EHAM

De luchthaven Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en is een van de belangrijkste luchthavens van Europa. In de top 20 van de wereld staat Schiphol op de 14de plek. Voor een aantal maatschappijen is Schiphol de thuisbasis: KLM Royal Dutch Airlines, Martinair, ArkeFly en Transavia.com. Het vliegveld heeft zes start- en landingsbanen en ligt onder de zeespiegel.

Algemeen

Het vliegveld ligt ongeveer 15 kilometer van Amsterdam, in de provincie Haarlemmermeer. Schiphol is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Sinds 1978 is Schiphol bereikbaar met de trein en in dat jaar kreeg het vliegveld een eigen station. In 1981 werd de dienstregeling van en naar Schiphol uitgebreid met verbindingen naar Hoofddorp en Leiden. Het station van Schiphol ligt in een 6 kilometer lange tunnel onder het vliegveld door. Met de auto is Schiphol goed bereikbaar vanuit alle richtingen (A4 en A9).

Spotten

1. Panoramaterras
De eerste plek waar de spotters die aankomen op de luchthaven heen zullen gaan is het panoramaterras bovenop terminal 1 en 2. Vanaf het terras kijkt u uit over het platform van pier D tot F en heeft u zicht op verschillende start- en landingsbanen: runway 18L, 27 en 24 (gedeeltelijk zichtbaar). Vanaf een afstand ziet u Schiphol Oost liggen en runway 22. Een gedeelte van het vrachtplatform is ook vanaf hier te zien, hoewel u wel een lens met minimaal 300mm nodig heeft om de registraties te kunnen lezen. Het meeste vliegverkeer is vanaf het terras te zien, als het aankomt en/of vertrekt. Vooral de vrachtvluchten en de non-schengen vluchten komen hier bijna nooit langs.

Over de gehele lengte van het terras is een hek geplaatst. Deze is ongeveer 1,40 meter hoog, alleen ter plaatsen van de verschillende pieren is het hek hoger (2,00 meter ongeveer). Fotograferen is vanaf het terras geen enkel probleem. Echter moet u er wel rekening mee houden dat in de ochtend de zon voor u staat en dat u pas vanaf 14.00u de zon in de rug heeft. Het terras is vanaf twee kanten bereikbaar en de toegang is gratis. Aan het terras ligt een restaurant en binnen zijn toiletten aanwezig. De openingstijden zijn (in de zomer) van 07.00u tot 20.00u. In de winter is het terras geopend van 09.00u tot 17.00u. In de winter kan het voorkomen dat het terras gesloten is wegens gladheid.

2. S-taxibaan
Spot twee is bij de taxibrug die over de A4 gaat. Deze brug wordt door een gedeelte van het vliegverkeer gebruikt dat vanaf runway 36C/18C of de 36L/18R vertrekt. De taxibrug wordt vooral gebruikt door de vrachtvluchten en de toestellen die tot KLM Cityhopper behoren. Om hier met de auto te komen rijdt u vanaf de terminal naar het zuiden totdat u onder de taxibrug doorrijdt. Nadat u hier onderdoor bent gereden gaat u de tweede weg links (Uiverweg). Bij de T-kruising gaat u vervolgens linksaf de Pelikaanweg op. Parkeer de auto hier tussen de vrachtwagens en aan het einde van de weg is de plek. Om hier met het openbaar vervoer te komen neemt u de bus en stapt u uit bij de halte "Uiverweg". Vervolgens loopt u het laatste stuk naar de spottersplek. Dit is geen officiele plek dus u kunt weggestuurd worden.

3. R-apron
Om foto's te maken van de verschillende vrachtvliegtuigen die op het R-apron staan moet u hier zijn. Deze plek is bij een crashgate dus let goed op waar u uw auto parkeerd. Naast de verschillende vrachtvliegtuigen die u hier kan zien, kan u ook het vertrekkende/landende vliegverkeer op de 06/24 zien. Om hier te komen gaat u vanuit de terminal naar het zuiden. U rijdt onder de taxibaan door en u neemt de derde afslag. De weg eindigd bij een crashgate. U kunt hier de auto parkeren (zorg ervoor dat de crashgate vrij blijft). Om hier goede foto's te maken heft u wel een trap nodig.

4. Final 06
Spot vier is aan de kop van runway 06 (Kaagbaan). Hier komen de vliegtuigen over u heen en kunt u goed foto's maken van de vliegtuigen als deze u naderen. Om hier te komen gaat u vanuit de terminal naar het zuiden. U rijdt voorbij spot 2 en 3. Aan het einde van de weg buigt deze af naar rechts (gaat onder de snelweg door), hier staan verkeerslichten en gaat u linksaf. Na enkele honderden meters is aan de linkerkant de kop van de baan. U mag hier echter niet parkeren. Parkeer de auto op het parkeerterrein tussen spot 3 en 4 en loopt u naar spot 4. Een andere manier om hier te komen is met de bus, op de fiets of lopend.

5. Zuidkant runway 06
Tot 27 januari 2008 was vlakbij spot 5 de meest bekende spottersplek van Schiphol, de spottersplaats aan de Kaagbaan. Op 27 januari 2008 werd de plek gesloten en vanaf mei 2008 kon hier niemand meer komen. De plek is verdwenen omdat het vrachtplatform uit ging breiden. Een stuk van de weg is nog wel bereikbaar en hier kan nog steeds geparkeerd worden. Om toch te kunnen spotten hier parkeert u de auto op de Aalsmeerderweg. Vervolgens loopt u terug naar het kruispunt en gaat u rechtsaf. U loopt nu richting de kop van de 06. De weg maakt hier een bocht naar links en u kunt hier rechtdoorlopen en in het gras gaan staan. Vanaf hier heeft u een goed uitzicht over runway 06 met het vrachtplatform op de achtergrond. Om bij de Aalsmeerderweg te komen volgt u de aanwijzingen om bij spot 4 te komen. Vervolgens blijft u de weg volgen waarna deze naar links afbuigt, gevolgt door een bocht naar rechts. Vervolgens komt u bij de kruising met de Aalsmeerderweg waarna u linksaf de weg inslaat. Parkeer hier de auto.

6. Brandstofopslag
Spot 6 is aan de zuidkant van de poort die naar de brandstoftanks gaat. Vanaf hier kijkt u uit over runway 36R/18L en ziet u aan de andere kant van de runway de Fokker hangaars liggen. Hier staat geen hek, dus u heeft ook geen ladder nodig. Om hier te komen volgt u de aanwijzing naar spot 5. U gaat echter niet de Aalsmeerderweg in, maar gaat rechtdoor. U komt dan bij een groot kruispunt en gaat u linksaf de Fokkerweg op. Bij de rotonde gaat u linksaf (tweede afslag) en gaat u direct de eerst weg rechts. Aan het einde van deze weg is de plek.

7. Industrieterrein
Spot 7 is een andere plek om foto's te maken van het landende vliegverkeer voor runway 36R/18L (Aalsmeerbaan). Deze ligt aan de Fokkerweg, net na de kop van de baan aan de rechterkant. U kunt hier het beste in de morgen staan, u heeft dan het zonlicht nog in de rug.

8. Schiphol-Oost
Naast alle heavies en grote maatschapijen komen ook regelmatig zakenvliegtuigen naar Schiphol. Deze worden afgehandeld op Schiphol-Oost en hebben een eigen start- en landingsbaan om te landen (rwy 04/22). Aan deze kant van het vliegveld zitten ook de onderhoudshangaars van KLM, KLM Cityhopper en Transavia. Tevens zit de KLPD hier. Om hier te komen rijdt u via de Fokkerweg (vanuit het zuiden). Komt u vanaf de snelweg, dan rijdt u via de Schipholdijk hierheen. Mocht je vanuit het westen komen, dan rijdt u over de Loevesteinse Randweg. De plek waar u het beste kan gaan staan is bij GA apron dat bij de DDA en Politie hangaars is. U kunt hier alleen foto's maken als u een trap bij heeft. De vliegtuigen in de onderhoudshangaars (tussen spot 7 en 8) zijn niet te zien.

9. Kop runway 27
De Loevesteinse Randweg loopt voorbij de kop van runway 27 en 22. Het nadeel is wel dat u hier niet mag parkeren. Om hier toch te kunnen spotten kunt u de auto het beste bij de McDonalds neerzetten (spot 10) en hierheen lopen. Een andere optie is om met de bus te gaan. Fietsen is hier verboden. Houdt er wel rekening meer dat beide banen (09/27: Buitenveldertbaan, 04/22) niet veel in gebruik zijn.

10. McDonald's
De McDonalds is voor veel mensen een officiele spottersplek. De spottersplek is op het parkeerterrein van de McDonalds. Hier staat u hoger als de baan en er staat geen hek in de weg. Het nadeel is wel dat u eigenlijk de gehele dag last heeft van tegenlicht, aan het einde van de avond heeft u hier geen last meer van. Om hier te komen neemt u de Loevesteinse Randweg.

11. Runway 18L
Vanaf spot 11 heeft u een mooi uitzicht over de vliegtuigen die naar runway 18L taxien en hier oplijnen om te vertrekken. Als u met de bus komt stapt u uit bij de halte 'Elzenhof'. Als u met de auto komt, heeft u twee opties. De eerste optie is om de auto bij spot 10 te parkeren. De andere optie is om vanaf spot 10 de Loevensteinse Randweg te pakken. Ga de eerste weg links en volg deze. Aan de rechterkant ligt een parkeerterrein en net hierna kunt u de auto langs de weg parkeren. Deze plek is het beste geschikt voor in de morgen.

12. Final 18C
Runway 36C/18C (Zwanenburgbaan) wordt voornamelijk gebruikt als back-up van de Polderbaan. Gedurende de piekuren wordt deze baan gebruikt voor het vliegverkeer dat van en naar het zuiden of oosten gaat. Spotten is langs deze baan erg moeilijk, de enige mogelijkheid is net voordat de vliegtuigen gaan landen. Hier staat u het beste in de morgen of laat in de middag.

Om hier te komen gaat u vanaf spot 10 de N232 op richting Badhoevedorp. Ga links de Sloterweg op in Badhoevedorp (Dorint Novotel staat daar op de hoek) en sla rechtsaf de Tweeduizend EI op. Aan het einde van de weg is de VOR (gebied met antennes). Net voor de VOR slaat u rechtsaf. Hier is spot 12. Blijf wel bij de auto aangezien dit geen officiele plek is.

13. Polderbaan a.m.
Spot 13 is aan het einde van de IJweg en loopt hier dood. Voordat de Polderbaan er lag liep de IJweg door. Aan het einde van de weg is een kleine rotonde vanwaar u goed zicht op het aankomende en vertrekkende vliegverkeer dat voor runway 18R/36L (Polderbaan) bestemd is. De gemeente Haarlemmermeer heeft besloten dat de officiële spottersplek bij de Polderbaan (spot 15) de enige plek is waar je met de auto kan komen. Sinds mei 2010 gelden op alle wegen die naar spot 13, 15 en 16 een parkeerverbod en is de maximale snelheid 60km/u. De gedeeltes bij de spottersplekken zelf is het verboden om te stoppen. De politie komt hier regelmatig controleren en stuurt mensen weg of deelt bekeuringen uit. Met de fiets of lopend is het geen probleem om hier te staan, en zeker in de ochtend en begin van de middag kun je hier prachtige plaatjes schieten.

Hoe komt u hier?

  • Om bij spot 13 te komen kunt u het beste de auto bij Boesingheliede parkeren en de IJweg inlopen richting spot 13. Deze plek is goed in de morgen omdat 's middags de zon voor u staat. De heavies (B747, B767, MD-11, B777) roteren voor u neus en u heeft dan minimaal een maximaal een 55mm lens nodig. De kleinere vliegtuigen komen eerder los. Om bij spot 13 te komen gaat u (als u vanaf Schiphol-Oost komt) bij spot 8 de Schipholdijk op en vervolgens de N232 (Schipholweg) op. Bij het dorpje Boesingheliede kunt u vervolgens de auto parkeren.
  • Komt u vanaf de terminal, rijdt u naar het zuiden, onder de taxibaan door. Bij het viaduct van de snelweg volgt u de weg onder het viaduct door. De weg heet vanaf dat punt 'Hoeksteen'. U volgt deze weg. Na enkele honderden meters maakt de weg een scherpte bocht naar links. Hier gaat u rechtsaf de Vijfhuizenweg op. Rijdt deze uit en u gaat bij de verkeerslichten rechtsaf. Volg deze weg en u komt bij de Schipholweg. Hier gaat u linksaf. Vervolgens kunt u bij het dorpje Boesingheliede de auto parkeren.

 14. Polderbaan final (18R)
Deze plek ligt aan de kop van runway 18R (Polderbaan), bij een crashgate. Er zijn nooit duidelijke afspraken gemaakt of u hier mag staan. Wilt u hier wel gaan staan, blijf hier dan niet te lang. De auto mag u niet parkeren voor de crashgate of langs de weg. Parkeer de auto op de parallelweg van de N232, bij het dorpje Boesingheliede en loop vervolgens naar de kop van de baan. Vanaf hier kunt u de landende vliegtuigen goed fotograferen en u ziet Schiphol liggen (7-8 kilometer van u af). Om hier te komen gaat u vanaf de terminal (Schiphol Plaza) de A4/E19 (snelweg) op, in de richting van Den Haag. Neem de eerste afslag (Hoofddorp / Aalsmeer). Aan het einde van de afrit gaat u linksaf de N201 (Kruisweg, maar gaat halverwege over in de "Weg om de Noord") richting Hoofddorp. Volg de weg en na een aantal kilometers is een afslag aan de rechterkant die naar Boesingheliede gaat. Ga rechtaf de N520 (Hoofdweg) op. Vervolgens gaat bij de eerst volgende hoofdweg (N232 - Schipholweg) linksaf.

15. Polderbaan namiddag
De Polderbaan ligt ver van de terminal, midden in de weilanden, waardoor het geluidsoverlast beperkt blijft en de baan hevig gebruikt wordt. Wilt u (bijna) al het vliegverkeer zien wat vertrekt op Schiphol, dan moet u naar de Polderbaan gaan. Aan de westkant van de baan is een nieuwe parkeerplaats aangelegd nadat de spottersplek bij de Kaagbaan was verdwenen. Vanaf hier heeft zicht over de Polderbaan en is vooral geschikt in de namiddag. U kunt langs de gehele baan lopen aangezien hier een fietspad ligt. U heeft hier genoeg aan een (maximaal) 50mm lens voor een B747.

Hoe komt u hier?
Fiets
Het is mogelijk om hier met het openbaar vervoer te komen, maar dan moet u wel ongeveer 3 kilometer lopen. U gaat dan met buslijn 300 (Zuidtangent) en u stapt uit bij de bushalte "Vijfhuizen". Neem de eerste weg links (Vesting). Volg de weg totdat u bij de rotonde komt. Deze steekt u over en aan het einde van de weg gaat u rechtsaf. Volg deze weg en steek de N205 over en loop nog een kilometer door. U komt dan bij een kruising waar u rechts gaat.

Auto
Met de auto is het makelijker. Om hier te komen gaat u vanuit de terminal de A4/E19 op, richting Den Haag. Vervolgens gaat u bij de eerste afslag de snelweg (Hoofddorp / Aalsmeer). Aan het einde van de afrit gaat u linksaf de N201 op (Kruising, halverwege gaat deze over in de "Weg om de Noord"), richting Hoofddorp. Na de een tijdje de weg gevolgt te hebben komt u bij een kruising met verkeerslichten (aan de rechterkant staat een brandweerkazerne). Hier moet u rechtsaf. Bij de tweede kruising gaat u weer rechts (rijdt u rechtdoor, dan loopt de weg dood). U zit nu op de IJweg. Aan het einde van de weg is de spottersplek.

16. Polderbaan namiddag
Spot 17 is aan de zuidelijke helft van de Polderbaan. Dit is populaire plek voor de spotters voor als de Polderbaan voor het vertrekkende vliegverkeer in gebruik is. Vanaf dit punt ziet u de vliegtuigen aan komen taxiën, de baan opdraaien en opstijgen. Net als bij spot 14 is dit ook een kleine rotonde aan het einde van de weg. Hier ligt ook een crashgate die ten alle tijden vrij moet blijven, dus geen auto hier parkeren! Voorheen was het mogelijk om langs de sloot de baan af te lopen, maar dit is niet meer mogelijk nadat een hek was gebouwd. Om hier te komen volgt u de aanwijzingen naar spot 15. Vervolgens gaat u bij de kruising linksaf.

17. Brug taxibaan
Al het vliegverkeer dat naar de Polderbaan moet om te vertrekken komt langs deze plek. Op 20 februari 2003 werd de Polderbaan geopend. Deze ligt zo afgelegen van het vliegveld dat de gemiddelde taxitijd 20 minuten bedraagt. Bij spot 17 staat u bij de brug die over de Hoofdweg en het kanaal gaat. Hier heeft u genoeg aan een 50mm lens voor een B747 of A340. Vanaf hier is het ook mogelijk om naar rwy 18C/36C te lopen (ongeveer 15min).

Hoe komt u hier?
Openbaar vervoer
Het is mogelijk om hier met het openbaar vervoer te komen. Vanaf Schiphol Plaza neemt u de trein naar Hoofddorp (trein om de 10 à 15 min, 10min reistijd). Daarna neemt u bus 145 richting Amsterdam en stapt u uit bij de halte "Vijfhuizerweg". Vanaf de bushalte is de brug te zien.

Auto
Om hier met de auto te komen neemt u vanaf de terminal de A4/E19 richting Den Haag. Bij de eerste afslag (Hoofddorp) gaat u van de snelweg en gaat u de N201 op richting Hoofddorp. U volgt de N201 (Weg om de Noord) en na een aantal kilomters neemt u de afslag richting Boesingheliede. Nu zit u op de N520 (Hoofdweg). Volg deze weg en u komt vanzelf bij de taxibaan. U kunt de auto bij de lokale begraafplaats parkeren of bij de crashgate (houdt de crashgate vrij!).

18. apron terminal
Spot 18 is het apron dat naast de terminal ligt. Dit staat ook wel bekend als de G-buffer. Om hier te komen verlaat u de terminal een de oostkant. U steekt het parkeerterrein over en loopt langs de terminal verder. Volg de busbaan en u komt hier. Een andere manier om hier lopend te komen is vanuit de terminal naar het WTC lopen (loopbrug). Als u aan het einde van het gebouw komt verlaat u het gebouw richting de terminal (niet aan de parkeergarage kant!). U steekt de weg hier over en u komt bij plek 18.

 
Laatste update: Januari 2014
ICAO/IATA code: EHAM / AMS
Stad: Amsterdam
Runway(s): 04/22, 06/24, 09/27, 18L/36R, 18C/36C, 18R/36L

Gemaakt door Michel Koster vanaf spot 15 (300mm).

Eva Air Michel Koster spot 5

Eva Air Boeing 747 gezien vanaf spot 5 (165mm) (Michel Koster).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Clearance Delivery:

121.975

Ground (zuid):

121.700

Ground (noord & oost):

121.800

Ground (west, rwy 18r/36L):

121.900

Ground (alt):

122.425

Tower:

118.100
  119.225

Tower (west, rwy 18R/36L):

118.275

Tower:

362.300

Tower (alt):

119.900
  118.950

Approach & Departure (TMA oost):

119.050

Approach & Departure (TMA west):

121.200

Approach & Departure (alt):

118.075
  126.675

Approach & Departure:

369.300
  339.475

Arrival (main landing rwy):

118.400

Arrival (sec. ldg rwy):

131.150

Tower (tow traffic):

134.875

 Tower (voertuigen):

447.175

 Apron (zuid):

121.775

 Apron (noord):

121.875

 ATIS (dep. / arr.):

122.200
  132.975

 MET broadcast:

126.200

'Channel 9': informatie over het
baangebruik tijdens piekmomenten

131.350

Michel Koster spot 8

Gemaakt vanaf spot 8 (Michel Koster) op 116mm.

Spot 1 195mm Michel Koster

Het panoramaterras is plek 1 op de kaart. Foto gemaakt op 195mm (Michel Koster)

 Parkeren

Parkeren rondom de Polderbaan is niet overal toegestaan. Klik hier voor een overzicht waar het parkeerverbod geldt.

 

Michel Koster spot 12

Royal Jordanian gefotografeerd door Michel Koster (195mm)

Michel Koster McDonalds 100mm

Gemaakt vanaf de plek bij de McDonalds op 100mm (Michel Koster)

Michel Koster spot 1

Avondfoto vanaf het panoramaterras (Michel Koster)

Michel Koster IJweg195mm

Gemaakt vanaf spot 13 langs de Polderbaan (Michel Koster)

Michel Koster 58mm spot 12

Vlakbij spot 12 is deze foto gemaakt, onder het verlengde van de baan (Michel Koster) 58mm.

Michel Koster spot 6 145mm

Gemaakt vanaf spot 6 op 145mm (Michel Koster)

Michel Koster Reyjavikweg

Spot 11 door Michel Koster.

Michel Koster 122mm Polderbaan spot 15

Take-off Polderbaan gezien vanaf spot 15 (Michel Koster - 122mm).

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy