-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Hamburg Finkenwerder (EDHI / XFW)

  EDHI

Hamburg Finkenwerder Airport (EDHI / XFW) ligt in de regio Finkenwerder. Hier is het Duitse hoofdkwartier van Airbus gevestigd. EDHI is een privé luchthaven die alleen gebruikt wordt door de Airbus fabriek. De enige lijndiensten die uitgevoerd worden zijn naar de Airbus locaties in Filton (Verenigd Koninkrijk) en Toulouse (Frankfrijk). Dit zijn zogenaamde corporate shuttles vluchten die door WDL Aviation en OLT voor Airbus worden uitgevoerd.

Algemeen

Het vliegveld is tussen 1936 en 1940 aangelegd in opdracht van het toenmalige Hamburger Flugzeugbau GmbH. Finkenwerder heeft één start- en landingsbaan met een lengte van 3273 meter. Airbus heeft op Finkenwerder haar Airbus A318, A319, A321 en gedeeltelijk de A320 assemblagelijn zitten. Vanuit hier worden deze toestellen ook afgeleverd aan haar klanten. Sinds 2007 komt de Airbus A380 naar Finkenwerder voor het interieur en het voorzien van het kleurenschema.

Spotten

U kunt het beste doordeweeks naar Finkenwerder gaan. In het weekend wordt er bijna niet gevlogen en doordeweeks kunt u interessante bezoekers verwachten.

1. Uitkijktoren
Spot 1 ligt aan de monding van de haven. Dit is een rode ronde toren van waar u een mooi uitzicht heeft op de luchthaven en de rivier de Elbe. Deze plek is alleen handig als runway 23 in gebruik is om te landen. Is dit niet het geval, dan kunt u beter naar spot 3 gaan (de officiële spottersplek). Om bij spot 1 te komen gaat u vanuit de Nessdeich de Rüschweg in (deze loopt naar de rivier). aan het einde van deze weg is een kleine rotonde waar u de auto kunt parkeren. Aan de linkerkant ziet u de toren liggen. De toren is open voor publiek. Vanaf de toren heeft u genoeg aan een 70-300mm lens. In de zomer kunt u wel last hebben van heatwaves.

2. Hoofdpoort
Spot 2 ligt op een dijk vlakbij de hoofdpoort van de Airbus fabrieken. Om hier te komen rijdt u naar de hoofdpoort en net voor de poort is aan de linkerkant een weggetje waar u in kunt. De spottersplek ligt op een dijk en er zijn bankjes aanwezig.

3. Officiële spottersplek
De officiële spottersplek is spot 3. Deze plek is in de ochtend geschikt als runway 05 in gebruik is. Voor avondfoto's kunt u beter bij spot 4 gaan staan aangezien u hier anders last van tegenlicht krijgt. Spot 3 is verhoogd waardoor u foto's over het hek heen kan maken. Aan een 70-300mm lens heeft u hier genoeg.

4. Runway 05 avond
Om in de avond foto's te kunnen maken van de landende vliegtuigen op runway 05 moet u hier zijn. Deze plek ligt aan de noordkant van de baan en is te bereiken door de Neuenfelder Hauptdeich te volgen. Zodra u de kop van runway 05 bent gepasseerd is aan de rechterkant de weg naar een van de poorten van de luchthaven. Aan deze weg liggen aan de rechterkant verschillende uitwijkplaatsen die naar de velden gaan. hier kunt u parkeren. Hier heeft u genoeg aan een 70-300mm lens.

 
Laatste update: -
ICAO/IATA code: EDHI / XFW
Stad: Finkenwerder
Runway(s): 05/23
(c) Rutger Patterson
Gemaakt vanaf spot 3 door Rutget Patterson (86mm).

(c) Rutger Patterson
Spot 4 is de plek om 's avonds landende vliegtuigen op runway 05 te fotograferen (Rutger Patterson, 186mm).

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Bremen info: 125.1
  376.7
Tower: 121.275
Finkenwerder Tower: 123.25
  259.15

(c) Rutger Patterson
Spot 1 is een toren die waar je op kan staan (Rutger Patterson).

 

Gerelateerde onderwerpen

Verslag van het spotten op Hamburg Finkenwerder

 

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy