-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Londen Stansted (EGSS / STN)

EGSS

Stansted zou eigenlijk in het rijtje van favouriete vliegvelden moeten staan vanwege het regelmatig wisselen van het aantal low-cost maatschappijen en de vrachtmaatschappijen. Maar in werkelijkheid is het anders. Londen Stansted staat binnen de spotterswereld bekend als een van de slechte luchthavens op te spotten. Het vliegveld heeft geen terras van waar de vliegtuigen te zien zijn. Toch zijn er een aantal alternatieve plekken vanwaar de vliegtuigen te zien zijn.

Algemene informatie

Londen Stansted is het derde vliegveld van Londen, na Londen Heathrow en Londen Gatwick. Londen Luton is nummer 4 en Londen City Airport is nummer 5. Het vliegveld heeft één baan, de 05/23. Deze is 3048 meter lang en heeft een verharding van asfalt.

Londen Stansted is een van de thuisbasissen van Ryanair. Londen zelf is vanaf hier goed bereikbaar met de Stansted Express. Tijdens de spits gaat die ieder kwartier, buiten de spits gaat die ieder half uur. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de site van de Stansted Express. De reis duurt ongeveer 45 minutren. Naast de trein rijden er ook taxi's en bussen naar Londen.

Spotten

1. Terminal
De passagiersterminal is aan de zuidzijde van de baan, achter de vrachtgebouwen als u vanaf de weg komt. Het zicht vanaf en rond de terminal is minimaal en er zijn geen spottersplekken in of rond het vliegveld. Er is wel een verhard stuk naast de terminal. Ga de terminal uit en ga dan rechtsaf. Meteen nadat de terminal ophoudt is een loopbrug over het spoor heen. Tussen deze brug en de terminal kan u staan om te spotten. Hier heb u zeker een 300 mm lens nodig om een Boeing 737 goed op de foto te krijgen.

2. Cargo
Een andere plek is voorbij het vrachtgedeelte. Volg de borden van het vrachtgebouw en u komt bij de enige verkeerslichten op Londen Stansted Airport. Ga hier linksaf, gevolgd door een onmiddelijke rechtsaf, leidt nar de RMC gravelgroeven. Aan de linkerkant is een open ruimte vanwaar de baan, het Business Aviation Terminal en FLS Diamand hangaar te zien is. De weg die vanaf de rotonde naar het Cargoterrein gaat heeft een bord dat leidt naar de 'Self Storage'. Deze weg loopt dood maar vanaf hier heb u wel een uitzicht over de baan, hoewel dit ook weer op een afstand is. De taxibaan is wel dichterbij en voor veel vliegtuigen heb u aan een 200mm lens genoeg. Let wel op dat als u hier lang blijft, dat dit de aandacht trekt van de politie of de particuliere beveiliging.

3. Business Aviation Terminal 
Het 'oude' gedeelte van het vliegveld is het bezoeken waard. Bij de Business Aviation Terminal (dat was vroeger de oude terminal) komen vaak toestellen die verschillen van B707s en 727s en soms een Antonov als u geluk heeft. Vanuit het Hilton Hotel is de baan te zien en ook het terrein waar in rare gevallen (helaas) een gekaapt vliegtuig kan staan. Rij voorbij het Hilton Hotel en voorbij de oude toegang tot het vliegveld, dan komt u bij de brug die over de M11 gaat. Volg de borden voor Maintenance Hangar 4. Vanaf hier heeft u uitzicht over het vliegveld. De weg naar Tye Green komt langs braakliggende grond en een grasveld, beide bieden een overzicht over het vliegveld.

4. Runway 22 middag 
Ga bij afslag 8 van de M11 af en volg de B1256 naar het dorp Takeley. Bij de verkeerslichten die in het centrum van Takeley staan, gaat u linksaf en volg de borden naar Molehill Green. Na ongeveer 4,8 km is er aan de linkerkant een nieuw bedrijventerrein en een bord met de tekst 'Gaunt End'. De weg die naar Gaunt End loopt is smal, maar volg deze voor ongeveer 0,8 km. Dit brengt u naar de Crash Gate bij het einde van de baan. Hier kunt u uw auto parkeren en vanaf hier ziet u alle landingen op runway 23, die ook goed te fotograferen zijn. Voor de landingen op runway 05, ga bij afslag 8 van de M11 - let op, er staat een groot bord aan de rechterkant waardoor dit punt moeilijk te overzien is - ga dan de B1256 op en ga meteen rechts een smalle weg in die aangegeven staat met borden naar Birchangar Green.

5. Molehill Green
De laatste plek ligt op ongeveer 20 minuten lopen vanaf de terminal. Ga de terminal uit en ga rechtsaf. Volg het pad langs het Radisson SAS hotel en voorbij het autoverhuur terrein. Vervolgens ga u voor de rotonde rechts en volg u het hek. Loop hier alsmaar langs en u komt bij een weg uit. Ga hier linksaf en volg de weg totdat u bij een T-kruising komt. Ga bij deze kruising gewoon rechtdoor en na een paar honderd meter vind u aan de rechterkant een weiland waar u in kan. Vanaf hier sta u goed voor het maken van foto's van landende vliegtuigen. Een 300 mm lens is hier meer als genoeg. Hier staat u tot ongeveer 15:00u goed. Daarna krijgt u last van tegenlicht.

 
Laatste update: april 2013
ICAO/IATA code: EGSS / STN
Stad: Londen
Runway(s): 04/22
thumb-RB-Stansted-EI-CSO-spot 1.jpg

Genomen vanaf spot 1 bij slecht weer (Ruud Bouwknegt).

thumb-RB-dublin-02.jpg

Als rwy 22 in gebruik is, is spot 5 goed om te spotten. Asiana Cargo net voor het landen op rwy 22 (Ruud Bouwknegt).

thumb-RB-dublin-03.jpg

Gemaakt vanaf spot 5 door Ruud Bouwknegt.

Bus Londen Stansted <-> Stad

Vanaf Londen Stanted is het mogelijk om naar de stad te gaan. Verschillende busdiensten bieden deze optie. Deze rijden vanaf Londen Stansted naar Victoria Station (75 minuten) en Liverpool Street (55 minuten).

 

Enkele reis

Retour

Volwassene

£9

£14

Kind (5-12 jaar)

£4

£7

Kind (0-4 jaar)

Gratis

Gratis

Prijzen zijn in Britse ponden (£).

Voor meer informatie klik hier.

 

Zonsopkomst/-ondergang

Frequenties

Approach: 120.625
Tower: 123.8
  125.55
Ground: 121.725
ATIS: 127.175
  114.55

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy