-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

REPORT - Finnairs eerste lijnvlucht met de A350

AMSTERDAM - Vrijdag voerde Finnair een eenmalige vlucht uit met haar gloednieuwe A350XWB. Het toestel met registratie OH-LWA werd woensdag overgedragen door Airbus en werd daarna overgevlogen naar de thuisbasis Helsinki Vantaa. Vandaag was aviationinfo.nl exclusief uitgenodigd om een eerste vlucht te mogen ervaren in jawel… de business class!

Om 9 uur werd ik verwacht op Schiphol bij de check-in balie, die speciaal voor deze gelegenheid een speciale banner had gekregen om dit bij alle passagiers onder de aandacht te brengen. Nadat er een korte instructie was gegeven hoe de dag eruit zag, werd het tijd om naar de gate te gaan waar het toestel zou gaan parkeren. Om 9.22 landde de A350 voor de allereerste keer op de luchthaven Schiphol; dus het was niet alleen een groot feest voor Finnair, ook voor Schiphol een reden voor een feestje. Voor Swissport medewerkers was het ook de eerste keer om dit type af te handelen.

Nadat alle passagiers van boord waren, mocht de pers als eerste aan boord, gevolgd door de passagiers. Eenmaal aan boord en een warm welkom te hebben ontvangen van de zeer vriendelijke en professionele bemanning, werd het tijd om Finnair’s nieuwe toestel te verkennen. Finnair’s A350s zijn voorzien van twee klassen en telt 297 stoelen in totaal. Hiervan zijn 46 opgedeeld in Business Class in een 1-2-1 configuratie, en 251 in Economy Class in een 3-3-3 configuratie. Finnair heeft echter ook een Economy Comfort zone. Deze telt 43 stoelen en zijn beschikbaar voor EUR60 voor de meeste intercontinentale bestemmingen. Finnair biedt haar loyale platinum passagiers deze stoelen kosteloos aan, terwijl passagiers die een gold level hebben bereikt, 50% korting krijgen op dit product. Passagiers reizend in de Economy Comfort Zone krijgen 10 cm extra beenruimte ten opzichte van stoelen in de reguliere klasse. Daarnaast ontvangen zij een amenity kit met een tandenborstel, slaapmasker etc voor een aangename reis. Terwijl passagiers reizend in de Economy Class in-ear koptelefoontjes krijgen, krijgen passagiers in de Business Class en Economy Comfort Zone een koptelefoon, welke na de vlucht weer moet worden ingeleverd.

Business Class

Business Class

Business Class stoel Head Rest Cover

De Business Class stoelen staan opgesteld in een kleine hoek en kan geheel plat worden neergeklapt via een kleine druk op een knopje op het zijpaneel. Hiermee kan ook de stoel in een aparte hoek worden geplaatst en het gedeelte voor de benen worden aangepast, voor een comfortabele vlucht. De nieuwe standaard is dat deze lie-flat bedden geheel plat kunnen. Dit is bij Finnair ook het geval. Het bed dat ontstaat heeft een lengte van 1,90 meter, wat helaas niet voor voldoende ruimte zorgt voor de wat langere passagiers.

Het inflight entertainment systeem is zeer uitgebreid en komt van Nordic Sky. Dit systeem biedt passagiers tientallen films, series en honderden uren aan muziek op een 16 inch scherm in Business Class, en op een 11 inch scherm in Economy Class. De twee camera’s (een onder de romp en een op staart) zorgen ervoor dat passagiers het vliegtuig kunnen bewonderen van buitenaf. De bediening is zeer eenvoudig. Het scherm is voorzien van Touch Screen en via de afstandsbediening kan door het keuzemenu worden gebladerd op zoek naar de favoriete film, tv serie, game of tal van andere functies. In de Business Class is deze weggewerkt in het zijpaneel.

Passagiers die reizen in de Business Class, maar ook passagiers die de niveaus Finnair Plus Gold of Platinum hebben bereikt, hebben kosteloos toegang tot het WiFi systeem. Bij business class passagiers staat de toegangscode vermeld in het scherm, waardoor de reiziger gedurende de vlucht kosteloos toegang heeft tot deze service. Reguliere passagiers betalen €5 per uur voor toegang. Desgewenst is het ook mogelijk om voor een bedrag van €15 WiFi toegang te hebben gedurende de hele vlucht. 

Aan alle kleine details is gedacht. De blauwe bes is erg belangrijk voor Finnair en dit thema komt dan ook terug in de vorm van een welkomstdrankje en in het toilet (zie foto). De drankjes in Business Class worden geserveerd in kristallen glazen en in het bestek staat Finnair's logo afgebeeld.

De koele kleuren van de stoelen en de cabine, samen met de LED-sfeerverlichting en het hoge plafond, geven de A350 een zeer ruimtelijk gevoel. De ambient lights kunnen 13 verschillende thema's aannemen en worden via het PA systeem geselecteerd door de bemanning. Naast het welkomstlicht, het cold take-off light en het warm landing light, heeft Finnair nog een ander thema: northern light. Deze groene en blauwe kleuren worden tijdens nachtvluchten aangezet voor een rustgevende sfeer. Nadat de A350 is opgestegen vanaf de Kaagbaan en koers zette richting Helsinki, heeft Aviationinfo.nl enkele bemanningsleden en passagiers geinterviewd en gevraagd naar hun ervaringen. Deze exclusieve interviews zullen we de komende dagen publiceren! 

Aankomst van de Finnair A350 op Schiphol

Take-off vanaf Schiphol

Gear up!

Cockpit view

Heb je ook een foto gemaakt van dit toestel? Upload je foto en maak kans op een safety card van dit toestel! Uploaden kan hier.

Maatschappij:
Toestel: Airbus A350
Vluchtnummer: AY842 - (AMS-HEL)
Datum: 9 oktober 2015
   
Reisklasse: Business Class
Stoelnummer: 10J - Voor een goed uitzicht op de vleugel is deze stoel niet ideaal
   
Algemeen:
Beenruimte:
Service:
Maaltijden:

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy