-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Martinair en fans nemen afscheid van MD-11

SCHIPHOL - Martinair en tientallen fans hebben vandaag afscheid genomen van de allerlaatste McDonnell Douglas MD-11. Rond kwart voor twaalf steeg de PH-MCP op vanaf de kaagbaan om na een lowpass over Schiphol koers te zetten naar Miami.

Met het vertrek van de PH-MCP komt er na ruim 25 jaar een einde aan de Nederlandse MD-11’s. Op 7 december 1993 ontving de KLM haar eerste McDonnell Douglas MD-11, namelijk de PH-KCA. Uiteindelijk ontving de KLM elf vliegtuigen van dit dit type. Naast KLM vloog Martinair ook jarenlang met de MD-11. In totaal had de maatschappij 7 vliegtuigen in haar vloot, waarvan 4 elfjes gebruikt werden voor passagiersvluchten. Vanaf eind 2011 werden alle zeven MD-11’s van Martinair alleen nog maar gebruikt voor vrachtvluchten.

De Martinair McDonnell Douglas MD-11 PH-MCP bij een van haar laatste takeoffs op Schiphol - © Tim van Donselaar

De Martinair McDonnell Douglas MD-11 PH-MCP bij een van haar laatste landingen op Schiphol - © Tim van Donselaar

Het verdwijnen van de Nederlandse McDonnell Douglas MD-11’s is niet onopgemerkt gebleven. Zo werden er 3 afscheidsvluchten gemaakt door de KLM op 11 november 2014. Maar ook werden er twee speciale boeken gemaakt, gewijd aan de elfjes van de KLM. Maar ook met het afscheid van de laatste MD-11 van Martinair wordt er weer stil gestaan bij de MD-11. Zo wordt er ook over de MD-11s van Martinair een boek geschreven, waar veel foto’s en verhalen over het iconische toestel in verwerkt worden. Zo werden er de afgelopen dagen verschillende fotoshoots gehouden met de MD-11 in de hoofdrol.

De PH-MCP tijdens de nightshoot op de Buitenveldertbaan - © Tim van Donselaar

Close-up van de PH-MCP tijdens de nightshoot - © Tim van Donselaar

Op dit moment vliegen er nog ongeveer 125 McDonnell Douglas MD-11’s rond in de wereld. Deze vliegen hoofdzakelijk voor de maatschappijen UPS en Fedex. De komende jaren zullen er nog veel MD-11’s uitgefasseerd worden. Foto's van de laatste takeoff volgen vanavond op deze site

De PH-MCS staat stored voor de Hangaar op Schiphol-Oost - © Tim van Donselaar

Close-up van de PH-MCS - © Tim van Donselaar

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy