-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bombardiers CSeries stilste vliegtuig in zijn soort

Vliegtuigbouwer Bombardier nadert de laatste stap in het certificatieproces van haar nieuwe vliegtuig, de CSeries CS-100. Tijdens een demonstratie voor werknemers van luchtvaartmaatschappij Porter Airlines in Toronto werd bekend dat dit vliegtuig alle geluidstests had doorlopen. De resultaten toonden aan dat dit type het stilste is van alle vliegtuigen in z'n soort die in productie zijn. Voor Porter Airlines is dit kenmerk zeer belangrijk, omdat het vanaf de 'stadsluchthaven' van Toronto opereert en niet van Toronto Pearson International Airport. Daarnaast beschikt Bombardier's nieuwe verkeersvliegtuig ook over de eigenschappen om van korte start- en landingsbanen te opereren.

Binnenkort zal een luchtvaartmaatschappij de CS-100 mogen uitproberen op het netwerk, om hiermee een belangrijke test te doorlopen: route proving. Tijdens diverse vluchten wordt het vliegtuig bevoorraad, schoongemaakt en voorzien van catering en zullen passagiers hun ervaringen over het toestel delen. Voor de betreffende luchtvaartmaatschappij is het een mini introductie, een voorbereiding op de toekomst. 

Bombardier verwacht nog dit jaar het certificaat te ontvangen van de Amerikaanse (FAA) en Europese (EASA) luchtvaartautoriteiten. Volgens de fabrikant is 85% van de verplichte tests inmiddels afgerond. Hierna zal het eerste toestel spoedig aan launch customer SWISS worden overgedragen.

De CSeries wordt aangeboden in twee varianten, de CS-100 en de grotere CS-300. Het vliegtuig is zo'n 20% zuiniger dan vergelijkbare vliegtuigen en heeft een vliegbereik van ruim 6100 kilometer, 650 meer dan tijdens het ontwerpen werd aangenomen. De twee motoren zijn niet alleen stiller, ze reduceren de uitstoot van CO2 en andere gassen met 50%, wat gelijk staat aan 6000 ton per vliegtuig, per jaar.

(C) Gilbert Hechema

Delen

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy