-

Deze website maakt gebruik van cookies. Door Aviationinfo.nl te bezoeken, gaat u akkoord met het tijdelijk opslaan van deze gegevens.

I understand
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

27 juni 1909

Sybrand Heerma, directeur van een bedrijf in het Brabantse Etten-Leur, wilde iets speciaals voor zijn 40-jarige jubileum van zijn fabriek. Heerma schreef naar twee vliegeniers: Léon Delagrange en Charles de Lambert.

Het was zondag 27 juni 1909, een winderige dag in Etten-Leur. Doordat de vliegtuigjes van toen uit niets meer dan hout en linnen bestonden, kon Charles de Lambert pas aan het einde van de dag opstijgen met zijn vliegtuig. Helaas was de grootste menigte al richting huis gekeerd. De Lambert steeg op met zijn Wright Flyer voor een 3,5 minuut tellende demonstratie. Het was de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland.

De Fransman deed in hetzelfde jaar ook een poging om Het Kanaal over te steken en hiermee een prijs in de wacht te slepen die was uitgeschreven door de Daily Mail. Door motorproblemen kon hij zijn poging helaas niet voltooien. De eveneens Franse pionier Louis Blériot lukte het uiteindelijk wel. Wel won De Lambert nog tal van andere prijzen, waaronder een afstand van bijna 90 kilometer af te leggen in minder dan een uur tijd. Hij werd tot Ridder geslagen door het Franse Erelegioen.

Gerelateerde onderwerpen

Eerste vlucht over Het Kanaal

©2017 Aviationinfo.nl | Disclaimer | privacy